Projecten

Date:01 november, 2017

E-commerce distributiecentrum HelloFresh, Bleiswijk

Op bedrijvenpark Prisma te Bleiswijk staat het nieuwe e-commerce distributiecentrum van HelloFresh. Het project bestaat uit 19.436 m² bedrijfsruimte, 1.424 m² kantoor en 133 autoparkeerplaatsen en is op 13 juni 2018 opgeleverd.

De locatie ligt centraal; te midden van de vier grootste steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) en diverse uitvalswegen als de A4, A12, A13 en A20. Op het bedrijvenpark Prisma te Bleiswijk zijn ook Mediq, Aldi, Drake-Farrell, Hoogvliet, ThermoFisher, Cemex Trescon, Rexel en MRC Global gevestigd.

Bij het ontwerp van het e-commerce distributiecentrum is veel aandacht besteed aan het verminderen van de effecten van de toekomstige activiteiten op de omgeving en het milieu. Het distributiecentrum wordt geleverd met een BREEAM**** Excellent certificaat. En, als onderdeel van de Food & Beverage sector, voldoet het distributiecentrum van HelloFresh aan de specifieke eisen die gelden voor de opslag van verse goederen.

–          Totale oppervlakte: 20.860 m²
–          Bedrijfsruimte: 19.436 m²
–          Kantoren: 1.424 m²

Case Study BREEAM | HelloFresh

   Gebouwinformatie
Locatie Prismalaan West 3, 2665 PC Bleiswijk
BVO ca. 20.860 m²
Functie(s) Kantoor/Industrie/bijeenkomst
Elementen Laad-/Losplatforms, Beplanting
BREEAM-NL score Verwachting: Excellent
FM Global Approved
 Projectgegevens
Opdrachtgever Borghese Logistics Prisma I BV
Projectmanager Borghese Real Estate, Dhr. H.E.M. Zweepe
Expert(s) LBP,  Dhr. H. Versteeg
Assessor Mat25, Rotterdam, Dhr. A. Vermeulen
Ontwerpgegevens
Architect MIES architecten te Ede, Dhr. M. Richter
Aannemer Pleijsier Bouw te Genemuiden, Dhr. A. Oosterhof
Installateur(s) E + W Installaties: Van Panhuis, Dhr. J. in ‘t Ancker

Sprinklerinstallatie:

Voets & Donklers Koeltechniek: Dhr. M. Voets

Adviseur(s) Duurzaamheid en Milieu: LBP|Sight te Nieuwegein;

Ecologie en Milieu: ECOquickscan te Arnhem

Commissioningsmanager: Nelissen Ingenieursbureau te Eindhoven

Projectbeschrijving
Inleiding Nederland geldt als hét logistieke knooppunt van Europa. Borghese Logisitics ontwikkelen een een nieuw distributie centrum voor Hello Fresh.

Samen met Borghese Logistics en Pleijsier Bouw wordt het nieuw pand gerealiseerd. Borghese Logistics is verhuurder en verantwoordelijk voor het ontwikkelen van dit nieuwe distributiecentrum, wat zomer 2018 zal worden opgeleverd.

Het nieuwe distributiecentrum wordt 20.860 m² groot op een kavelgrootte van circa 31.533 m². Dit DC zal voldoen aan alle moderne eisen die aan dergelijke nieuwbouw gesteld worden. Het gebouw bestaat uit onder meer de volgende faciliteiten:

·       distributie centrum 20.860. m² bvo

o   industriefunctie ca. 19.436 m2 bvo (incl. opslagruimte)

o   kantoorruimte ca.  1.424 m² bvo (incl. verkeersruimte)

·       133 parkeerplaatsen voor de auto

·       voldoende parkeerplaatsen vrachtwagens

·       42 laad-/losplatforms

·       4 maaiveld deuren / toegangsdeuren

·       10,50 m vrije hoogte

Voor de ontwikkeling van dit hoogwaardig distributiecentrum is een team samengesteld vanuit Borghese Logistics, Pleijsier Bouw Genemuiden en vele toeleveranciers. Het project is gestart op april 2016, de vergunning is verleend in september 2017 en het distributie centrum zal zomer 2018 opgeleverd worden

Ambities Duurzaamheid is een thema dat de wereld verovert. Gelukkig maar. Bij Borghese Logistic ervaren we het niet echt als nieuw. Een blik op de lange termijn – lees: de totale levensduur van een gebouw – is voor ons vanzelfsprekend. We zoeken daarom voortdurend naar nieuwe manieren om duurzamer te ontwikkelen en te bouwen. Hoe kan, dat is de vraag, een gebouw blijvend en met minimale belasting voor de omgeving toegevoegde waarde bieden? We hebben vooruitstrevende ideeën en die delen we graag met u.

Bij Borghese delen we onze doelstelling – duurzaam ontwikkelen en bouwen – met anderen. Samen met partners ontwikkelen we nieuwe concepten en onderzoeken we innovaties. Want duurzame gebouwen zouden standaard moeten worden. Zo participeren we in het Dutch Green Building Council. Een onafhankelijke organisatie, die een keurmerk aan het ontwikkelen is voor de duurzaamheid van Nederlandse gebouwen en gebieden.

Startpunt voor deze ontwikkeling was ’BREEAM “Excellent’ gezien onze ambities. Speerpunten voor de duurzaamheid waren (en zijn) het energieverbruik en verwarming van het pand door middel van duurzame technologie.

Technische Oplossingen Technische oplossingen waarvoor gekozen is, zijn onder andere:

·       Direct gestookte HR heaters;

·       Led verlichting met bewegingssensoren;

·       Oplaadpunten voor elektrische auto’s;

·       Hoge isolatiewaarde van het gebouw (Rc. 6,2 gevel en Rc 6.2 dak)

·       ESFR sprinkler installatie.

·       Ecologische maatregelen (vleermuiskasten, insectenhotel)

Al deze oplossingen zijn gekozen met het oog op duurzaamheid en de besparingen die zij op den duur voor onze opdrachtgever opleveren.

Om een laag energieverbruik voor de verwarming van het gebouw te realiseren is de combinatie van een hoge isolatiewaarde en vloerverwarming toegepast. Door het gebruik van T5 verlichting met sensoren wordt een aanzienlijke kostenbesparing gerealiseerd.

Verwacht geschat jaarverbuik;

·       Gas is 50.000 m³ gas

·       Water is 1430 m³ (per persoon per jaar 0,052 m3 en 0 m3 grijs water)

·       Electra

o   Verwacht Verlichting Opslag: 300 kWh

o   Buitenverlichting: 26 kWh

o   Kantoorverlichting: 18 kWh

o   Kantine: 13 kWh

o   Transport (deuren,acculaders , hekken): 219 kWh

o   Autolaadpalen: 80 kWh

o   Ventilatie & koeling: 102 kWh

o   Werkplekken kantoor: 36 kWh

o   Sprinklerinstallatie: 10 kWh

Proces Door betrokkenheid van ervaren partijen, die het belang van alle verschillende BREEAM-NL fasen onderkennen, hebben wij onze ambities succesvol kunnen afronden. Tijdens twee-wekelijkse bouwvergaderingen zijn alle facetten binnen BREEAM uitvoerig besproken. Het uitgangspunt bij de start van dit project was BREEAM “Excellent” en bleek goed haalbaar gedurende het gehele traject.
BREEAM-NL Eenvoudig te behalen credits waren bouwplaats en omgeving (MAN 2) en Afvalmanagement op de bouwplaats (WST 1) waarbij dit punt direct vanaf de start ingezet moet worden en het dan vanzelfsprekend wordt. Daarentegen waren de credits aanwezige planten en dieren op de locatie (LE 3) en Voetgangers- en fietsersveiligheid (TRA 3) lastige credits om te behalen. Deze credits kosten veel tijd, omdat in het basis terrein- en logistieke ontwerp geen rekening gehouden was met de invulling en de benodigde ruimte, die de uitvoering van deze credits nodig hebben. Hierdoor was veel overleg nodig tussen de opdrachtgever en aannemer om te zoeken naar de beste oplossing voor dit project.
Kosten

 

De kosten welke komen kijken bij het uitwerken van de BREEAM-vereisten zijn hoog. Diverse partijen moeten worden ingeschakeld voor het opstellen van documenten waarmee wordt onderzocht of aangetoond dat bepaalde eisen worden gehaald. Ook technische oplossingen t.b.v. BREEAM kosten soms meer dan de gangbare oplossingen. Deze kosten worden geïnvesteerd, omdat Borghese van mening is, dat een goed doordacht en energiezuinig gebouw op de langere termijn goedkoper is in beheer en onderhoud, en een prettigere plek levert voor haar medewerkers.
Tip(s) voor volgend project Tijdig besluiten welke BREEAM credits niet nodig zijn, zodat geen onnodige tijd wordt verloren in het proces voor credits die uiteindelijk niet echt nodig zijn. Het is van groot belang vroeg te beginnen en regulier met alle betrokken partijen de huidige status door te nemen en alle BREEAM informatie aanleveren en met betrokkenen delen.